Nordjyske specialiteter og lækre friske råvarer | VisitNordjylland

Nordjyske specialiteter

Nordjyllands lækre specialiteter er baseret på traditionelle egnsretter og opskrifter, der er nedarvet gennem generationer - garneret med nordjysk natur, kultur og historie. Det er den slags gastronomi, som du har rig mulighed for at finde i Nordjylland.

Nordjylland bugner af lækre smagsoplevelser og specialiteter. Læs mere om dem her.

Alt godt fra havet

Blåmuslinger, krabbekløer, sild, jomfruhummer og masser af andre lækre specialiteter kan hentes op fra havene, som omkranser Nordjylland. Her har naturen altid været på menukortet i det nordjyske, og hele landsdelen bugner af de lækreste, friske råvarer. Er man ude efter at gøre en god handel, findes der flere fiskeauktioner i Nordjylland.

I Skagen finder du Skagen fiskeauktion hvor der hovedsageligt er fokus på hummere, sild og dagfanger konsumfisk i topkvalitet. Strandby fiskeauktion og fiskeauktion Nord Hirtshals er lagt sammen, og her er der fokus på dagens fangst fra både danske havne men også svenske og norske. I Hanstholm finder du Hanstholm fiskeauktion, som er Danmarks største fiskeauktion. Her kan du få det hele, og det er også muligt at følge med "live" på udbud og priser.

Årlige fødevarefestivaller

På nordjyske fødevarefestivaler sættes der fokus på landsdelens udsøgte råvarer og lokale delikatesser. Her sætter egnens kokke nye standarder for, hvordan man kan tilberede lækre nordjyske specialiteter. Nordjylland hylder hele året i gennem på naturens skatkammer med festlige og fornøjelige arrangementer, og særligt skal du få nogle rigtige smagedage på årlige fødevarefestivaler, så som Læsø Jomfruhummerfestival,  Havets dag på LæsøSkaldyrsfestival Mors og Østers- og muslingepremieren på MorsLøgstør Muslingefestival og Hirtshals Fiskefestival

Øl til mad og glæde

Øl er populært som aldrig før. Mikrobryggerier skyder frem overalt, spændende øl fra hele verden kan købes i ethvert velassorteret supermarked og der udkommer kogebøger med opskrifter på retter med øl. I de senere år er der dukket en række mikrobryggerier op i det nordjyske. Bryggerier, der producerer specialøl, hvor smag og oplevelser følges ad. Derfor har du mulighed for at tage på en rigtig ølrejse gennem Nordjylland.

Et mikrobryggeri er et bryggeri, som ved brygningen anvender håndværksmæssige traditioner baseret på den klassiske bryggeritradition. Visse mikrobryggerier betegnes desuden som håndbryggerier, dvs. bryggerier hvor brygningsprocessen varetages manuelt.

I Aalborg kan du også komme på en ølrejse i form af Aalborg Beer Walk. Rejsen indebære prøvesmagning af flere forskellige øl hos forskellige værtshuse og caféer. Det er en hyggelig komsammen og kan gøres i helt eget tempo.

Hjemmelavet Snaps og Bjesk

Danmark og ikke mindst Nordjylland har en lang og traditionsrig historie for at fremstille krydrede samt smagfulde kryddersnapse og bjesk (akvavit). Specielt i Nordjylland findes der en masse spændende urter og planter i naturen, der sætter smag på den lille varmende drik såsom porse, kvan og vilde urter. Nordjylland har det hele, og du kan selv finde planterne i naturen og lave din egen kryddersnaps.

Sydesalt som i middelalderen

På den lille ø Læsø i Kattegat sydes der salt som i middelalderen ved at dampe saltvand ind i store sydepander over åben ild. Fra øens undergrund hentes det saltede grundvand op og inddampes ved 80º C over åben ild, indtil de store, flotte saltkrystaller samler sig på overfladen. Sydesalt er en nordjysk specialitet, der både smager og pynter fantastisk. Læsø Saltsyderi har åbent året rundt, og der er gratis entre. Ved Mariager Fjord kan du også finde Mariager Saltcenter, hvor der er ikke mindre end 20 forskellige varianter af syde- og kryddersalte at vælge i mellem. Her produceres ikke kun salt til flæskestegen, men det er både spisesalt, vejsalt og til spændende syde- og kryddersalte. 

De lokale råvarer

I Store Vildmoses luftige spagnumjord nord for Limfjorden har kartofler de helt ideelle betingelser for at udvikle den fantastiske kartoffelsmag og den helt specielle, faste konsistens, der er så typisk for Vildmose Kartofler. Kartoflerne kan købes i alle dagligvarebutikker og hos mange af de nordjyske gårdbutikker, hvor du sommeren igennem kan købe helt nyopgravede kartofler direkte hos avleren. Vildmose Kartofler er bedst, når de skrabes og koges forsigtigt i saltet vand i ca. 10 minutter og bliver serveret helt enkelt med koldt smør, frisk purløg og et drys sydesalt, der på bedste vis komplimenterer og fremhæver smagen.

Om du bor i Skagen eller blot er på ferie, er et besøg hos Slagter Munch et must. Her er du altid garanteret en god madoplevelse og gods service, og en masse råvarer at vælge imellem. Vil du smage lokal vin, kan du få kilometer udenfor Løgstør, finde Danmarks ældste vingård Glenholm Vingård i helt fantastiske omgivelser med udsigt udover Limfjorden. Her foregår produktionen af vine i egen vineri.

Det generalle niveau hos danske landmænd er klart stingende. I Nordjylland er der to landmænd som er leverandøre til Michelinrestauranter - Aurion i Hjørring og Falslevgård Mølle i Mariager.  

Dejlige nordjyske svampe fra skovbunden

I dag er det moderne at lave alt mad fra bunden, og spisesvampe er derfor en lækker delikatesse. En svampetur i Nordjylland er derfor ikke kun hyggelig, men også en god måde at få nogle lækre råvarer på bordet.

I de nordjyske skovbunde finder du blandt andet kantareller, Karl Johanner og champignoner - det er dog vigtigt, at sætte sig lidt ind i, hvilke svampe der er spiselige, og hvilke du skal lade ligge.

Mejerier 

Når du kommer til Nordjylland, må du ikke snyde dig selv for et besøg i en af mejeri-butikkerne. Her finder du et stort udvalg af himmelske delikatesser. Oste, der smager, som du helt havde glemt, at de kunne smage, friskkværnet smør og is fremstillet af rigtig fløde.

Tager du et smut tur forbi Aabybro Mejeri er du sikret ost, smør og is i topkvalitet - hvilket også fremgår af de mange guldmedaljer de har vundet siden år 1994. I Løkken finder du et af Danmarks mindste mejerier Ingstrup Mejeri. Her har den 125 år lange erfaring gjort dem godt, da hver eneste ost har sit helt eget særpræg. I Brønderslev ligger Sønderhaven Gårdmejeri, hvor visionen er at producere autentiske fødevare der er fri for kunstige effekter, da deres måde at producere på kan kaldes for gammeldags. I Vesthimmerland – tæt på fjord og natur - findes du Den Gamle Foderstof, som har fokus på kvalitet og lokale råvarer. Her kan du købe lækre oste fra Thise mejeri, samt nyde husets hjemmelavede is, kager og andre lettere anretninger i caféen.

Små søde hemmeligheder

Har du nogensinde set hvor stort et "kunstværk" et farvestrålende bolche kan være? Lige så mange smagsoplevelser der findes, lige så mange forskellige "kunstværker" kan et bolche være – både i form og farve.

I Løkken, Svaneke og Skagen ligger Bolcheriet hvor du kan opleve hvordan deres lækkerier bliver skabt. De fortæller om kunsten bag det gamle håndværk og viser hvordan det hele går til. Bagefter er der mulighed for at gå på opdagelse i butikken. I Thisted ligger Svanebro som fremstiller bolcher på gammeldags maner i naturprodukter. Her kan du prøve kræfter med at lave sin egen slikkeping eller gå på opdagelse i butikken, hvor der både findes bolcher, brugskust og meget mere. 

Er du mere til chokolade kan du tage en smuttur forbi Chokoladekurven i Thisted, som producere de lækreste chokolader, flødeboller og meget mere. Mangler du en værtinde gave eller har du en sød tand står de klar til at hjælpe dig. 

Lokale sommermarkeder

Sommeren igennem er Nordjylland fyldt med hyggelige fødevare- og råvaremarkeder samt hyggelige gård- og fiskebutikker - og der er også et stort udvalg af pluk-selv jordbær. I sensommeren kan du også plukke havtorn og hyben i klitplantagerne langs Vesterhavet. Se alle Nordjylland's gårdbutikker her og alle markeder i Nordjylland.

Nordjylland ifølge White Guide

I følge White Guide er niveauet for de nordjyske restauranter rigtig højt, specielt i Aalborg - se årets anmeldelser af de nordjyske restauranter her. I anmeldelserne er der især fokus på bæredygtighed, originalitet, fornyelse, personlighed og stemning – og her viser de nordjyske spisesteder, de er blandt nordens bedste restauranter.

Se alle lokale smagsoplevelser i Nordjylland her

Del denne side

Lokale smagsoplevelser

Gå på opdagelse i den lokale gastronomi samt de lokalt dyrkede og producerede fødevarer i Nordjylland. Her - nord for det du kender - er der nemlig fyldt med lækre råvarer og unikke madoplevelser.

Gastronomi i Nordjylland

Nord for det du kender findes der et væld af lækre restauranter og gårdbutikker, som byder velkommen i hyggelige omgivelser og serverer mad i topklasse!

Strand, fjord og natur

Oplev Vesterhavets brusende hav og brede sandstrande, østkystens milde og børnevenlige strande og de mange naturoplevelser. Oplev landet nord for det du kender.

Markeder i Nordjylland

Hvad enten du er til loppemarkeder, dyrskuer eller kræmmermarkeder, så har Nordjylland et bredt udvalg henover året, hvor der er mulighed for at gøre et godt køb.

Nordjyllands bedste restauranter

Her finder du Nordjyllands bedste spisesteder i følge White Guide - ideelle til romantiske oplevelser for 2 - eller hvis I bare vil spise rigtig godt!

Gårdbutikker i Nordjylland

Nyopgravede kartofler, friskplukkede jordbær, friske, grønne ærter, sprød salat, nye gulerødder, blomkål frisk fra marken og friske krydderurter på toppen...

Guide til den gode svampetur

Få overblikket over de gode steder at finde svampe i Nordjylland. Få også tips til udstyr, opskrifter og meget mere.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.