Guide til kunsthåndværk | VisitNordjylland
Oplev de arbejdende kunstnere

Kunsthåndværk i Nordjylland

Oplev de arbejdende kunstnere

Guide til kunsthåndværk

En sand inspirationskilde til kunst er det nordjyske landskab med dets bakker, skove, søer, enge, havet og det specielle lys. Oplev de arbejdende kunstnere i Nordjylland og se processen, hvor ideer og materialer tager form til kunstværker.

Gennem materialer som keramik, glas, træ og sten transformeres indtrykkene til smykker, billeder, figurer, skulpturer, mønstre, farver og kreativitet. Få andre områder huser så mange atelier’er og gallerier som denne landsdel – og hos mange af kunstnerne vil der være mulighed for at opleve dem i arbejde. Man kan også stadig være heldig at møde dem ”live” og få en god snak om inspiration, farve- og materialevalg.

Se mere herunder og find frem til netop de kreative områder, der interesserer dig.

Keramik

Hvis du er på udkig efter noget interessant at tage dig til, mens du er på ferie i Nordjylland, så er et besøg hos områdets mangfoldige keramikværksteder en oplagt og lærerig oplevelse. En af de unikke keramiske processer, du kan opleve hér, er træfyring. Denne brændingsteknik stammer fra Japan og er meget udbredt dér. Adskillige keramikere i Nordjylland har studeret teknikken i Japan og har bygget ovne efter japansk forbillede.

Glas

Skønt glas er blevet fremstillet siden 2000 f.Kr., ophører det ikke med at fascinere. Det være sig teknikken for udøveren eller udtrykket for beskueren. Det er ulejligheden værd at besøge et eller flere af Nordjyllands glasværksteder. Hvert værksted har deres egen stil med deres egne fortolkninger af de gamle såvel som nyere teknikker. Så kig forbi og bliv fascineret.

Tekstil og papir

Kunsthåndværkere arbejder ikke kun med glas, keramik eller palet. Uld kan blive til smukt personligt unikatøj og plantefibre til dekorativt håndstøbt papir. Nogen arbejder med batikfarvede tekstiler og silkemaling, andre med billedvævning på grundlag af en årtusindgammel væveteknik, mens andre igen laver hatte, trolde og dyr i filt.

Lysstøberi

At støbe lys er et gammelt håndværk, som holdes i hævd i Nordjylland, og hos Blokhus Lys kan du dyppe dine egen helt personlige stearinlys. Processen fra flydende lysmasse til det færdige lys er en sjov og fascinerende oplevelse for hele familien. Hjemme kan lysene sprede glæde og hygge i vinterens mørke og samtidig vække gode minder.

Rav og smykker

Naturens smukke råhed omsættes til spændende smykker i pagt med de bedste danske håndværkstraditioner. Sølv, guld, kobber, messing og rav er de foretrukne materialer. Ofte arbejdes der med at forfine metallernes udtryk. Hos andre lægges der større vægt på at lade metallernes sjæl komme til udtryk ved at bevare en råhed i smykkernes færdige design.

Skulptur

Ler er et spændende og kunstnerisk inspirerende materiale. Det kan formes i det uendelige, vrides, bankes, strækkes, skæres, modelleres og drejes og forvandles til smukke kunstværker med deres helt eget udtryk. Når lerfiguren er bygget færdig skal den tørre langsomt. Derefter brændes nogle ved 1260 grader. Efter brændingen fortsætter arbejdsprocessen med at skrabe, ridse, vokse, glasere, tilføre lag på lag for at give dybde, stoflighed og bevægelse. Hele tiden laves nye former, som giver leret liv.

Se alle kunsthåndværkere i Nordjylland

Del denne side

Rav - Gudernes tårer

Har du en stor portion tålmodig hed og lyst til en hyggelig udendørs aktivitet med famile eller venner, så tag på rav jagt. Chancerne er størst hvis i tager en tur til den jyske vestkyst.

Kunst & kultur

Kunst & kultur

Mange af Danmarks bedste nulevende kunstnere og kunsthåndværkere har bosat sig i Nordjylland. Derfor er der et stort udvalg af gallerier og værksteder i det nordjyske ferieland.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.