Bunkerne i Nordjylland | VisitNordjylland
Spor fra krigstiden i Nordjylland

Bunkerne

Spor fra krigstiden i Nordjylland

Bunkerne i Nordjylland

Langs Vesterhavet og på østkysten i Nordjylland er der fuld af historiske spor fra 2. verdenskrig. Med tiden er de rå, tyske betonbunkere blevet skyllet frem fra deres skjul dybt i sandet, så nu ligger de hele vejen fra Danmarks nordligste punkt ved Skagen ned til Agger Tange i den sydlige del af Thy og længere ned langs vestkysten. Der ligger også en del anlæg skjult i skov- og plantageområderne langs kysterne.

Nogle af de største og bedst bevarede bunkeranlæg ligger i Nordjylland. Bunkermuseum Hanstholm i Thy er Danmarks største bunkermuseum. Her findes det mest komplette tyske forsvarsanlæg på vestkysten, der blev opført for at beskytte tyskerne i Jylland imod en allieret invasion. I Frederikshavn står kanonerne fra krigen fortsat i bunkerne på Kystmuseet Bangsbo Fort. Det var for svært at fjerne dem, så de er blevet stående. Bunkermuseet Hirtshals 10. batteri er et friluftsmuseum ved Hirtshals Fyr, hvor 54 bunkere og kanonstillinger er fritlagt. Dette anlæg udgjorde oprindeligt det 10. batteri – et af de sværest befæstede bunkeranlæg langs den nordjyske vestkyst.

Regan Vest i Rold Skov
Ud over bunkerne, der blev opført i forbindelse med 2. verdenskrig, findes der også en hemmelig koldkrigsbunker ”Regan Vest” gravet 60 meter ned i Rold Skov. Bunkeren forventes tidligst at være åben for publikum i 2020.

I Rold Skov, 60 meter under en tilgroet kridtbakke, ligger 5.500 m2 helt unik danmarkshistorie. Et bunkeranlæg, opført i dybeste hemmelig under Den Kolde Krig i perioden 1963-68, med det formål at huse regering og kongehus i tilfælde af en atomkrig. Anlægget er gennemtænkt ned i de mindste detaljer og fremstår endnu fuldt møbleret, som en unik tidslomme fra slutningen af 1960´erne. Gennem årene er anlægget - især på den tekniske side - blevet opgraderet. Eksempelvis finder du flere årtiers telefonmodeller i anlægget.

Læs mere om koldkrigsbunkeren ”Regan Vest”.

Læs også mere om bunkerne og bunkermuseerne rundt omkring langs de nordjyske kyster herunder:

Del denne side

10 udvalgte museer i Nordjylland

Uanset om du er til kunst, krigshistorie eller noget helt tredje, så byder Nordjylland på et væld af museer, der giver plads til at fordybe sig og gå på opdagelse.

Historien om Nordjylland

Vikingetiden, jernalderen og middelalderen er nogle af de tidsaldre du kan opleve i Nordjylland. Nordjylland er fuld af historiske steder og minder fortiden.

Den nordjyske natur

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.

Vesterhavet i Nordjylland

Oplev Vesterhavets brusende bølger og brede strande

Vandreture i Nordjylland

Den alsidige og skønne nordjyske natur indbyder til vandreture. Her er masser af mærkede vandreruter med mulighed for både afslappende kortere eller længere ture.

Fyrtårne i Nordjylland

Nogle af Danmarks mest ikoniske fyrtårne står i Nordjylland. Et af Nordjyllands vartegn er Rubjerg Knude Fyr ved Lønstrup, som forventes at skride i havet inden år 2020.

Sømærket i Blokhus

Sømærker ved Vesterhavet

Har du bevæget dig langs Danmarks vestkyst, så har du med stor sandsynlighed set en båke – eller et sømærke som det kaldes i daglig tale. Mange ved ikke, hvad de er til for, men der er en yderst interessant historie bag dem.

Thy

Skagen

Ikoniske Skagen er Danmarks nordligste by, og turistbyen er kendt i både Danmark i udland for sine unikke naturoplevelser, smagsoplevelser, kunst og kultur - og selvfølgelig det fantastiske lys.

Ferie året rundt i Nordjylland

Der sker altid noget i Nordjylland, så mangler I inspiration så tag en pause og gå på opdagelse.

Populære destinationer i Nordjylland!

Fra det nordligste til det sydligste punkt af Nordjylland består af 10 områder: Toppen af Danmark, Jammerbugten, Læsø, Brønderslev, Thy, Mors, Aalborg, Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord.