Slotte og herregårde i Nordjylland | VisitNordjylland
Gå på opdagelse i den nordjyske historie

Slotte og herregårde

Gå på opdagelse i den nordjyske historie

Slotte og herregårde i Nordjylland

Hvad enten du er til skræmmende spøgelseshistorier eller interessante historiske fortællinger, så har Nordjyllands slotte og herregårde næsten alle sammen en god historie at fortælle. Vi har samlet nogle af de bedste nordjyske slotte og herregårde, så du rigtig kan gå på opdagelse i den nordjyske historie - og måske opleve et godt nordjysk gys!

Bangsbo Museum og Arkiv

Herregården Bangsbo ligger i skønne naturomgivelser nær Frederikshavn og er i dag et kystmuseum med egen have og krudttårn. Herregården har en rig historie og siges i dag at være plaget af Ingeborg Skeels - en tidligere ejer - genfærd. Fru Ingeborg arvede Bangsbo efter mandens død i 1585, og siden har hun åbenbart haft svært ved at forlade stedet. Så sent som i 1800-årene berettede gårdens folk, at der stod en stor seng med udskårne hoveder og billeder i hovedbygningen. Ingen brugte sengen, men alligevel måtte folkene sørge for, at den var redt op og forsynet med frisk sengehalm til fru Ingeborg. Ellers kunne man simpelthen ikke være på gården for spøgerier.

Læs mere om Bangsbo Museum og Arkiv.

Børglum Kloster

Helt tilbage i vikingetiden har Børglum bakke været magtcentrum. I vikingetiden lå her en kongsgård, i middelalderen var her bispesæde og kloster, og efter reformationen i 1536 blev Børglum en betydelig herregård. Under et besøg kan man opleve de forskellige perioder i stedets historie: den gamle domkirke fra begyndelsen af 1200-tallet med det smukke inventar, urtehaven, med de mange forskellige lægeurter, de gamle hestevogne i Vognmuseet og husholdningsredskaberne i det gamle køkken.

Læs mere om Børglum Kloster.

Voergaard Slot

Det er den stenrige Ingeborg Skeel, der har æren for i 1580 at have opført et af Danmarks smukkeste renæssancehuse, Voergaard Slot. Men hendes eftermæle er trods alt lidt blakket, og der verserer hårrejsende historier om borgfruens gerrighed og ugerninger. Således fortælles der, at hun straks efter byggeriets afslutning tog livet af bygmesteren Philip Brandin, fordi hun ville sikre sig, at bygmesteren ikke tog andre steder hen og opførte et lignende slot for nogen anden. Spøger på Voergaard gør Ingeborg Skeel naturligvis, og man har set en hvid kvindeskikkelse glide af sted langs huset, inden den forsvandt lige før tårnet. Det var fru Ingeborg!

Læs mere om Voergaard Slot og Middelalderdage på Voergaard Slot.

Dronninglund Slot

Det var oprindeligt nonner fra klosterorden Benediktinerne, der i 1100-tallet grundlagde det, der dengang blev kaldt Hundslund Kloster. Efter Reformationen og igen i perioden 1690-1729 var kirken, slottet og godset i kongehusets besiddelse. Dronning Charlotte Amalie overtog godset i 1690, og det var hende, der gav det gamle kloster det nye navn Dronninglund. Om natten knirker trappen på slottet, som om nogen går på den. Det siges at være brigader William Halling, som erhvervede Dronninglund i 1775. Halling var en hård hund, og det fortalte bønderne på de godser, som han ejede, mange skrækkelige historier om.

Læs mere om Dronninglund Slot.

Store Restrup Herregård

Herregården ligger mellem Nibe og Aalborg og er fra 1314 og fungerer i dag som hotel, restaurant og konferencecenter med egen vinkælder og butik. Der er rig mulighed for at overnatte på den skønne herregård, men af og til rumsterer det fælt i kældrene under herregården Store Restrup - det er Hr. Iver, der leder efter en stor guldskat, der skulle være gemt i kælderregionerne. Sagnet fortæller, at hr. Iver aldrig vil få held med sin søgen. Guldskatten kommer nemlig først til syne, hvis herregården brænder! Også en dame går igen på Store Restrup. En smuk, blid dame, som elsker små børn og kysser dem forsigtigt på panden, så de ikke bliver bange for hende.

Læs mere om Store Restrup Herregård.

Dueholm Kloster

I 1370 oprettede munkene under Johanitterordenen Dueholm Kloster på Mors. Efter Reformationen overtog kongen klosteret og rev de fleste klosterbygninger og den store klosterkirke ned. Klosterets møllebygning blev indrettet til bolig for lensmanden, og da Dueholm senere kom i forskellige adelsfamiliers eje, blev hovedbygningen udvidet og en fornem park anlagt. I dag er kun hovedbygningen tilbage, og den fungerer nu som lokalhistorisk museum. Museets udstillinger fylder det gamle hus til bristepunktet på alle tre etager med tusindvis af ting, der fortæller om morsingbeboernes historie gennem flere tusinde år.

Læs mere om Dueholm Kloster.

Kokkedal Slot

Slottet ligger tæt ved Aalborg, og der er en skøn udsigt over Limfjorden samt en charmerende voldgrav omkring slottet. I dag er stedet både hotel og restaurant med vinkælder, hvor du kan opleve riddersalen, hoppe i swimmingpoolen, nyde saunaen eller spille et spil tennis. Det er dog ikke altid, at gæsterne på slottet får nattero. Af og til fortæller de, at de er blevet vækket af lyden af en hestevogn, der kørte gennem slotsporten. Men der var ingen hestevogn at se i slotsgården. Forklaringen er, at vognrumlen kommer fra Fandens Ligvogn. Det var nemlig Fanden selv, der hentede den norske adelsdame Karen Galde på Kokkedal. Hun havde viet sin sjæl til den onde, som så til gengæld havde lovet hende, at hun i al evighed kunne smægte sig med alverdens lækkerier. Få andre steder fornemmes historiens vingesus som på Kokkedal. Slottet hviler på kældre fra 1300-tallet, og metertykke mure, vægtergange, skydeskår og løngange vidner om den fæstning, som en gang skulle beskytte mod fjender.

Læs mere om Kokkedal Slot.

Lille Restrup Hovedgård

Lille Restrup Hovedgård ligger i Aalestrup tæt på Hobro i den skønne nordjyske natur og har en lang historie med mange forskellige ejere. I dag fungerer hovedgården som ramme for events og fester samt overnatningsmuligheder i romantiske omgivelser. 

I mange år mente man ikke, at det spøgte på Lille Restrup Hovedgaard. Men i de senere år er en ganske bestemt dør i den gamle kostald igen og igen gået op af sig selv. Trods nøje gennemgang af håndtag og lukke-mekanisme har man ikke kunnet konstatere fejl, så familien på hovedgården har vænnet sig til, at her åbenbart findes et ekstra familiemedlem i form af et spøgelse. Formentlig er der tale om en særdeles vedholdende herre fra 1500-tallet, nemlig landsdommer Niels Clemmensen fra Viborg, som efter en tvist med kronen måtte afgive Lille Restrup som krongods til kong Christian II i 1518. Nu dukker han så op med jævne mellemrum for at tilse sin gamle gård og dens stalde. Og for resten gav Christian II et par år senere gården tilbage til hans enke.

Læs mere om Lille Restrup Hovedgård.

Herregården Odden

Herregården er Danmarks nordligste herregård og huser i dag en kunstsamling af Victor Petersens Willumsen, der skildrer hans virke fra barn til død. Oprindeligt var denne gamle herregård omgivet af en voldgrav, der var dannet af små vandløb og søer – og herregården lå således på en odde, godt beskyttet mod overfald. Deraf navnet Herregården Odden. Et markant og rustikt bygningsværk, som er blevet til i flere perioder, og der er forklaringen på de iøjefaldende skævheder i hovedbygningen, som bidrager til at gøre herregården atmosfærefyldt og stemningsmættet.

Læs mere om Herregården Odden.

Se oversigt over alle slotte og herregårde i Nordjylland

Del denne side

Kunst & kultur

Kunst & kultur

Danmarks bedste nulevende kunstnere og kunsthåndværkere har bosat sig i Nordjylland. Derfor er der et stort udvalg af gallerier og værksteder i det nordjyske ferieland.