På tidsrejse i Nordjylland | VisitNordjylland
Kom på en tidsrejse i Nordjylland

Historien om Nordjylland

Kom på en tidsrejse i Nordjylland

På tidsrejse i Nordjylland

Vikingetiden, jernalderen og middelalderen er nogle af de tidsaldre du kan opleve i Nordjylland.

Det er lidt forskelligt fra land til land, hvornår man tidsfæster middelalderen, men i Danmark falder den fra kristendommens indførelse omkring år 1000 og frem til Reformationen i 1536. I de angelsaksiske lande taler man ofte om "den mørke tid", når man skal beskrive middelalderen, og de fleste tænker nok på skumle og hemmelighedsfulde skikkelser i brunlige gevandter, kongemord, bispefejder, krige samt pesten - men det meste er myter.

Faktisk var middelalderen en farverig og dynamisk tid med store nyskabelser. Middelalderens klæder var f.eks. alt andet end dystre - ja, oftest i rene og stærke farver, og middelaldermenneskene var også farvestrålende personligheder. Tænk bare på Richard Løvehjerte, Robin Hood, Ivanhoe og El Cid, Absalon, Valdemar Atterdag og dronning Margrethe den Første, der i 1397 forenede Danmark, Norge og Sverige i et fælles kongerige.

I Nordjylland er der mange levn fra mange spændende perioder i Danmarks historie, og for dem som interesserer sig for historie, middelalderen, vikingetiden og jernalderen kan vi varmt anbefale de steder, der er beskrevet her.

Middelalderdage på Voergård

Hvem kunne ikke tænke sig at opleve biskop Stygge Krumpens middelalder blandt munke, gøglere, soldater, håndværkere, tiggere, adelsfolk, musikanter og andet godtfolk? Sæt kursen mod Voergård, som er rammen om Middelalderdagene på Voergård Slot.

Lindholm Høje

Gravpladsen på Lindholm Høje er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid, hvor flere hundrede stensætninger markerer brandgravene. Museet viser de arkæologiske fund fra de store udgravninger på stedet. På en utraditionel måde fortælles historien om, hvordan man i jernalder og vikingetid levede og døde på Lindholm Høje.

Hvolris Jernalderlandsby

Hvolris Jernalderlandsby er et frilandsmuseum med jernalderhuse, mennesker, rester af stenaldergrave, bronzealderens offerskikke, middelalderens kogekunst, naturlegeplads, skulpturlund, café og picnicområde. I skoleferierne kan I opleve hverdagslivet, som det foregik for 2000 år siden.

Gråbrødrekloster Museet

Gråbrødreklostret blev etableret i Aalborg ca. 1250. I de velbevarede ruiner fra det middelalderlige kloster ses bl.a. klostrets murede kælder og klosterkirkens fundamenter. Udstillingen rummer desuden modeller, fund og plancher om udgravningerne og om klosterlivet i middelalderens Aalborg.

Tordenskioldsdagene

Året er 1717. Store Nordiske Krig raser på 8 år. Oplev livet i Fladstrand, hvor de store træskibe ligger ved kajen og er klar til konvojsejlads med hjælp til Norge. Her kan du opleve adelen, bønder, tiggere og andet godt folk.

Besøg forlægningen, hvor soldaterne venter på afskibning – eller hvad med at gå en tur på markedet og lade dig friste af alskens varer? Måske møder du Tordenskiold og rygtet siger, at Kong Frederik d. IV er på vej til Fladstrand for at inspicere tropperne! Når mørket sænker sig, kan du opleve det store søslag. Besøg Tordenskioldsdagene den sidste weekend i juni.

Se alle oldtidsminder og ruiner i Nordjylland

Se alle slotte og herregårde i Nordjylland

Del denne side

Voergaard Slot

Slotte og herregårde

Hvad enten du er til skræmmende spøgelseshistorier eller interessante historiske fortællinger, så har Nordjyllands slotte og herregårde næsten alle sammen en god historie at fortælle. 

Vikinger i Nordjylland

Nordjylland er fuld af spor fra vikingetiden. Her er masser af vikingemarkeder og seværdigheder som f.eks. Fyrkat, Aggersborg, Sebbersund og Lindholm Høje.

Naturen i Nordjylland

Den nordjyske natur byder på helt specielle oplevelser. Oplev det bakkede istidslandskab, de unikke lyngområder, Nationalpark Thy, vildmoserne, Vesterhavet eller de store nordjyske skove.